Változik a mezőgazdasági káresemények bejelentése: november elsejétől az agrárkár-enyhítési rendszerben elektronikus kárbejelentést alkalmaznak, és ettől az időponttól a mezőgazdasági biztosításoknál is elektronikus területösszesítőt használnak – tette közzé a Földművelésügyi Minisztérium (FM) hétfőn a kormányzati hírportálon.

Az elektronikus kárbejelentő felület a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján az „elektronikus ügyintézés” menüpont alatt érhető el az „MKR – Mezőgazdasági Kockázatkezelő Rendszer” elnevezésű alkalmazáson keresztül. Az elektronikus felület használatához szükség esetén a falugazdászok nyújtanak segítséget.

Az idei kárenyhítési évre vonatkozóan az október 31-ig bekövetkezett mezőgazdasági károk termelői bejelentését és a kárenyhítő juttatás iránti kérelmek benyújtásának eljárását a változás még nem érinti – hívja fel a figyelmet a tájékoztatás.

Ezért a 2014. október 31-ig bekövetkezett mezőgazdasági káreseményeket 15 napon belül, a megszokott módon papír alapon lehet bejelenteni az illetékes agrárkár-megállapító szervezet részére. A szaktárca megemlíti, hogy az elmúlt napokban bekövetkezett – az agrárkár-megállapító szervezet által igazolt – mezőgazdasági káresemények által okozott hozamcsökkenést a 2014-es kárenyhítésre vonatkozó kárenyhítő juttatás iránti kérelem részeként ez év november 30-ig be lehet nyújtani.

Emellett november 1-től új elektronikus felület segíti a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások ajánlatkéréséhez szükséges területadatok összeállítását is. Így az „MKR – Mezőgazdasági Kockázatkezelő Rendszer” alkalmazás használatával díjtámogatott mezőgazdasági biztosításokhoz kapcsolódóan területösszesítő is előállítható.

Ezzel az alkalmazással  egyszerűen és pontosan meghatározhatóak a biztosítani kívánt területek és azok korábbi években realizált hozamadatai. Az új területösszesítőt előállító elektronikus felület használatánál is számíthatnak a termelők a falugazdászok, illetve a biztosítók segítségére – olvasható a kormányzati hírportálon.

forrás: MTI.hu