A Dark Web egy sötét sikátor

A Dark Web tulajdonképpen nem más, mint néhány ezer,bárki által szabadon  látogatható weboldal – épp csak azoknak a szervereknek az IP-címe titkos, amelyeken futnak. Rendkívül nehéz feladat kideríteni, hogy az oldalakat kik működtetik, és egyáltalán hol találhatók fizikailag az őket tartalmazó számítógépek.

A sötét web oldalai online anonimitást biztosító szoftvereket – főként a Tort és az I2P-t – használják, az ezeken zajló forgalom ugyanis titkosított, ráadásul az adatokat véletlenszerűen kiválasztott számítógépeken keresztül továbbítják a feladótól a címzettig. A rendszer részét képező számítógépek közül minden egyes gép lehánt egy-egy réteget a titkosításból, mielőtt továbbítaná az adatokat; elméletben ez a módszer megakadályozza, hogy bárki felkutathassa az adatok forrását – bár már több módszer is napvilágot látott a védelem kijátszására. A Toron működő honlapokat csak azok az internetezők tudják megnyitni, akik maguk is feltelepítik a titkosított hálózat eléréséhez szükséges kliensszoftvert, és rendelkeznek a megfelelő böngészővel.

Ilyenkor a felhasználó és a weboldal adatai több számítógépen haladnak keresztül, mielőtt – mint összeesküvők egy sötét sikátorban – találkoznának a rendszer egyik véletlenszerűen kiválasztott pontján. Persze, az, hogy egy weboldal IP-címe titkos, önmagában még nem jelenti azt, hogy maga az oldal is titkos lenne. Nem véletlen, hogy a Silk Roadnak és az Agorának is több százezer rendszeres látogatója volt; bárki, aki telepítette a számítógépére a Tort és ismerte a  címüket, minden további nélkül ellátogathatott ezekre az illegális piacterekre.

A Deep Web nem a Dark Web

Sok cikkben utalnak arra, hogy a Dark Web az internet kilencven százalékát lefedi, valójában a Deep Webre (mély web) gondolnak: azokra az indexeletlen weboldalakra, amelyeket nem érnek el az olyan széles körben használt keresők, mint a Google vagy a Yahoo.

teljes cikk: http://m.origo.hu/techbazis/20141127-az-internet-sotet-sikatorai.html

forrás: origo.hu