Az origo.hu cikke szerint:

“Az Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) informatikusa által tavaly kirobbantott lehallgatási és adatgyűjtési botrány óta felértékelődött a személyes adatok védelme. A tény, hogy a titkosszolgálatok a legnagyobb IT-vállalatok technológiáit kihasználva kémkednek a felhasználók után, sokakat cselekvésre késztetett.

Nagy az igény a magántitok védelmére

Kifizetődő a mobilkommunikáció teljes védelme
Forrás: Origo

A magyar fejlesztésű, mobillehallgatás ellen védő CryptTalk a teljes kommunikáció: a telefonbeszélgetések és a szöveges üzenetek védelmét biztosítja. A fejlesztő Arenim Technologies november 6-án a magánfelhasználók számára is elérhetővé tette a korábban csak üzleti ügyfeleknek kínált szolgáltatást.

Mint Kun Szabolcs, az Arenim Technologies vezérigazgatója az Origónak elmondta, óriási az igény a vállalati kommunikáció védetté tételén túl a magántitok védelmére is. Korábban a nagyvállalatok után a kis- és középvállalkozások számára is elérhetővé tették a CryptTalkot, ennek a folyamatnak volt a következő lépcsőfoka a magánszemélyeknek is biztosítani a megoldást.

“A CryptTalk megjelenése a fogyasztói piacon nemcsak az alkalmazás, de a mobilbiztonság szempontjából is komoly előrelépés. Az a tény, hogy a CryptTalk által nyújtott védelmet mostantól a letöltést és egy e-mailes regisztrációt követően bárki azonnal kihasználhatja, jelentős változást hozhat a személyes adatvédelem területén” – mondta Kun Szabolcs.

Kihagyják az androis telefonokat

Bárki ingyenesen letöltheti az alkalmazást az App Store appboltjából , és egy hónapon át kötelezettség nélkül kipróbálhatja. Ezt követően dönthetünk róla, hogy havi 9,99 dolláros (azaz mintegy 2500 forintos) havi díj fejében megújítjuk az előfizetést, vagy “passzív módban” használjuk tovább. Utóbbi azt jelenti, hogy az előfizetéssel bíró felhasználók által kezdeményezett védett hívásokat továbbra is ingyenes fogadjuk.

A felhasználók kommunikációját maguk a rendszer fejlesztői se tudják visszafejteni, így egy hackertámadás esetén a CryptTalk-rendszer forráskódjának és terveinek megszerzése se jelent veszélyt adatainkra. A megoldás használatához csak internetkapcsolatra, és egy iPhone vagy iPad készülékre van szükség. A sikerességtől függően más mobilszoftverekre is kifejlesztik az appot, a következő változat Windows Phone alatt lesz elérhető.

“Az Androidos verzió elvetése szándékos döntés eredménye: sajnos az ezt használó készülékek esetében, a platform ismert biztonsági sérülékenységei miatt nem tudjuk azt a szintű biztonságot elérni, amit a CryptTalk megoldás nyújt például az iOS-platformokon. Mivel prémium biztonsági szolgáltató kívánunk lenni a piacon, nem engedhetjük meg magunknak, hogy az alkalmazást futtató okostelefon sérülékenységei csökkentsék a rendszer biztonsági szintjét. A döntés egyébként nagyon fájó volt, hiszen ezzel a mobilpiac penetrációjának közel kétharmadáról kellett lemondanunk, de számunkra első az előfizetőink biztonsága, és nyugodtan szeretnénk aludni” – mondta Kun Szabolcs.”

forrás: www.origo.hu

http://m.origo.hu/techbazis/20141111-magyar-appal-bujhatunk-el-a-titkosszolgalat-elol.html