Hol érhető el az adatbázis?

A köztartozásmentes adózói adatbázis a NAV internetes honlapján elérhető közhiteles nyilvántartás, mely jelenleg már több mint 70 000 adózót (gazdálkodó szervezeteket és magánszemélyeket) tartalmaz. Egy nyilvános adatbázisról van szó, mely – az alábbi linken keresztül – lekérdezhető akár egy adózóra vonatkozóan, akár egyszerre több személyt érintően:

http://nav.gov.hu/nav/adatbazisok/koztartozasmentes

Miért előnyös, ha szerepelek a köztartozásmentes adózói adatbázisban?

Az adatbázisban történő szereplés számos előnnyel jár. Ennek ténye ugyanis a tartozásmentesség igazolásaként fogadandó el minden olyan esetben, ha jogszabály írja elő adóigazolás vagy együttes adóigazolás benyújtását. Emellett – a felhasználó döntésétől függően – az adatbázisban szereplés más esetekben is helyettesítheti az adóhatósági „nullás” igazolások benyújtását.

Közhiteles nyilvántartásról lévén szó, vélelmezni kell, hogy az ott szereplő adatok fennállnak és valósak, emellett senki sem hivatkozhat arra, hogy nyilvántartott adatról nem tudott. Ennek ellenére – ha szükséges igazolni az adatbázisba való felvétel megtörténtét – a NAV ügyfélszolgálatai az adatbázis kinyomtatott adataiból hitelesített kivonatot tudnak kiállítani. Az adatbázis nyilvános, bárki számára elérhető előzetes azonosítási eljárás nélkül és akár ki is nyomtatható. A közzétett adatok rendszeresen, minden hónap 10. napján frissülnek.

Hogyan jelentkezhetek az adatbázisba?

Az ügyintézésre az állami adóhatóság a KOMA elnevezésű nyomtatványt rendszeresítette. A kérelem benyújtása illetékmentes. Fontos azonban, hogy az adatbázisba történő felvétel iránti kérelem kizárólag elektronikus úton nyújtható be. A bejelentkezéshez tehát Ügyfélkapu szükséges, amelyen keresztül az adózó egyedileg azonosított módon, biztonságosan léphet kapcsolatba az elektronikus szolgáltatást nyújtó közigazgatási szervekkel.

A köztartozásmentes adózói adatbázisra vonatkozó részletesebb tudnivalókat 37. számú Információs Füzet tartalmazza, melyet az alábbi link alatt találhat meg: http://nav.gov.hu/nav/inf_fuz

forrás: NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL

link: http://www.nav.gov.hu/data/cms350372/Tajekoztato_a_koztartozasmentes_adozoi_adatbazisrol__20141110.pdf