December végéig személyesen is azonosítaniuk kell magukat a magyarországi önkéntes pénztárak tagjainak, ha 2015-től kezdve is hozzá szeretnének jutni a pénztári megtakarításaikhoz. Erre a pénzmosásról szóló jogszabályok miatt van szükség, és minden olyan pénztártag érintett lehet, aki 2013. július 1-je előtt lépett be valamelyik önkéntes nyugdíj-, egészség- vagy önsegélyező pénztárba. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint összesen mintegy 2,2 millió tagja van a háromféle pénztártípusnak, többségüknél szükség lehet az azonosításra.

A pénztárak többsége már hónapokkal ezelőtt megkezdte a tagok értesítését, a hétvégén pedig a jegybank is foglalkozott a kérdéssel, aminek a pénztárak örülnek. „Az MNB közleménye segít nekünk abban, hogy a tagjainkkal megértessük, miért van erre szükség” – mondja Lehoczky László, az MKB Nyugdíjpénztár ügyvezetője, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke. Lehoczky azt javasolja a pénztártagoknak, hogy a néhány percet igénybe vevő beazonosítást lehetőleg ne halasszák az év végére, hanem már most keressék fel pénztárukat.

Attól nem kell tartani, hogy bárkinek is elveszik a pénze, ha nem azonosítja magát időben. Az egyéni számlákon lévő befizetések megmaradnak, további tagdíjakat is fogadnak a kasszák, és a hozamok is halmozódhatnak, csak kifizetni nem tudják a pénztárak a megtakarításokat, amíg meg nem történik az azonosítás. A legsürgősebb feladat az egészségpénztári és az önsegélyező pénztári tagok átvilágítása, ők ugyanis folyamatosan költik a pénzt a számlájukról. Az egészségpénztári tagok száma 2014 közepén meghaladta az egymilliót, az önsegélyező kasszákban lényegesen kevesebben, nem egészen 38 ezren voltak.

A legnagyobb három egészségpénztár ügyfeleinek abból a szempontból szerencsés a helyzetük, hogy az országban több helyszínen is elvégezhetik az azonosítást. Az OTP és az MKB tagjai a pénztárat alapító bank fiókjaiban is igazolhatják magukat. A korábban Axa néven ismert Prémium tagjai az FHB fiókjaiban és a postahivatalokban is bemutathatják az okmányaikat. Az önsegélyező pénztárak közül az egyik legnagyobb a Pannónia, a pénztár honlapja szerint az ő tagjaik is több helyen igazolhatják magukat. A Patikánál a pénztár közlése szerint az azonosítás csak a tagok töredékét érinti, és ha szükséges, kimennek a munkáltatókhoz is. Vannak azonban viszonylag nagy egészségpénztárak, amelyek csak egyetlen budapesti irodában fogadják az ügyfeleiket. Ilyen például honlapja szerint a csaknem 80 ezres létszámú Medicina. A legnagyobb pénztárak is több vidéki helyszínen befogadják az iratokat. Az OTP-s és MKB-s tagok a bankfiókokba is mehetnek, az Aegon és az Allianz számos ügyfélkapcsolati pontot tart fenn országosan, emellett az allianzosok rendelkezésére állnak az FHB fiókok is. Az ING-t nemrég beolvasztó Aranykor most szerződik le egy 80 fiókos bankkal, a munkáltatói partnereknél is létre hoz ügyfélszolgálati pontokat, de ha kell, akár futárt is küld a tagjaihoz. Aki nem akar utazni az azonosítás miatt, közjegyzőhöz is fordulhat, ahol 2-3 ezer forintért hiteles másolatot készítenek az iratairól, amit elpostázhat a pénztárnak.

Képben a munkáltatók is

A pénztártagok mellett a munkáltatókat is azonosítaniuk kell a kasszáknak ahhoz, hogy jövőre munkavállalóik részére tagdíjat fizethessenek. Ezzel egyébként a pénztárak valószínűleg sokkal jobban állnak, mint a tagok azonosításával. Van olyan pénztár, amelyik honlapján azt írja, egyetlen munkáltatót sem kell azonosítani, mivel a pénztárral kötött tagdíjfizetési, tagdíj-átvállalási szerződés alapján a nyilvántartásukban valamennyi előírt adat megvan már. A legnagyobb önkéntes nyugdíjpénztár, az OTP is 99 százalékig azonosította már a partnereit.

Szerző: Herman Bernadett